• novembra smo v sodelovanju z Mladinskim centrom Gornja Radgona in dolgoletnim aktivistom Tomažem Rousom izvedli delavnico o organizacijskem pristopu s sindikalisti in lokalnimi aktivisti.
 • Gregor Kašman in Andraž Mali sta predstavila ključne smernice organizacijskega pristopa za delovne organiz...

  " />

  CEDRINA delavnica o organizacijskem pristopu v Gornji Radgoni

  1. novembra smo v sodelovanju z Mladinskim centrom Gornja Radgona in dolgoletnim aktivistom Tomažem Rousom izvedli delavnico o organizacijskem pristopu s sindikalisti in lokalnimi aktivisti.

  Gregor Kašman in Andraž Mali sta predstavila ključne smernice organizacijskega pristopa za delovne organizacije, kolektivno pa smo razpravljali o različnih ovirah pri delavskem organiziranju, o možnih načinih sodelovanja in skupnih projektih v Prekmurju in okolici.

  Na delavnici smo spregovorili tudi o pogojih dela pri avtoprevoznikih, v Pošti Slovenije, v javnem sektorju, predvsem med najslabše plačanimi v vzgoji in izobraževanju ter med različnimi oblikami prekarnih delavcev in delavk (študentsko delo, samostojni podjetniki, delo preko pogodb). Prepoznali smo primerljive težave sindikalnega organiziranja ter, pomembneje, številne dobre prakse, ki organizacijske težave uspešno presegajo. Prav izmenjava pozitivnih praks prinaša nove možnosti za izgradnjo delavske moči.

  Razprava je odkrila tudi ključni skupni problem, ki lahko poveže različne delovne kolektivne v skupni boj. To je naraščanje intenzivnosti dela za enako ali vse manjše plačilo. Prav prekarizacija delovnih odnosov je najpogostejša metoda s katero kapital razbija enotnost delavskega razreda in onemogoča sindikalno organiziranja ter povečuje disciplino. Zato je prepoznavanje takšnih metod zelo pomembno.

  Podobna predavanja in delavnice povezujejo različne delovne kolektive in povečujejo medsebojno solidarnost in podporo. Zato je pomembno, da s takšnimi aktivnostmi v lokalnih skupnostih nadaljujemo in krepimo povezanost med delovnimi kolektivi.

  Novinarka radia Agora, Nika Škof, je z nami naredila tudi poglobljen intervju o prekarnosti in sindikalnem organiziranju. Posnetek lahko poslušate tukaj.

  Z delavnicami bomo nadaljevali tudi v drugih regijah Slovenije. Če bi želeli o sindikalnem organiziranju spregovoriti tudi v vaši lokalni skupnosti – nas kontaktirajte na: info@cedra.si.

  več v Dogodki