Razredni broj #1 - Intenzivnost dela (december 2023)

Razredni broj je časopis, ki ga pripravljamo delavke in delavci iz različnih podjetij in panog. V prispevkih so opisani pogoji, v katerih delamo. Prva številka se osredotoča na intenzivnost dela: je delo bolj intenzivno, kot je bilo včasih, v čem se to kaže in kako intenzivnost dela vpliva na naše zdravje?

Vsebina časopisa Razredni broj #1 (december 2023) - Intenzivnost dela:

Delo v podjetju Tuš, Ljiljana Jovanović - Način dela nas prisili, da delamo za tri ali več ljudi.

Delo v podjetju Ikea, Tim Vakselj - Ker je postala skoraj stalna praksa, da delamo tri sobote na mesec, imamo redko dva dni počitka v kosu.

Delo v vrtcu Jarše, Petra Koritnik - Narašča število bolniških odsotnosti zaradi bolezni, ki so rezultat visokih obremenitev in stresa pri opravljanju dela, vedno več je tudi poklicnih bolezni.

Delo v podjetju Hofer, anonimno - Celoten obseg dela je enak kot recimo pol leta nazaj, ampak nas na izmeno dela pol manj kot takrat.

Delo v podjetju Lidl, anonimno - Zgodi se tudi, da zjutraj pridemo na delovno mesto, po treh urah dela pa poslovodja določi delavca, ki mora dokončati izmeno v drugi poslovalnici.

Delo v podjetju Glovo, anonimno - Kadar je ob slabi sezoni, daljši odsotnosti ali povečanju bazena dostavljalcev število dostav na posameznika manjše, si izpad dohodka nadomeščamo z odpovedovanjem odmorom za malico, pospešenim opravljanjem posameznih nalog ali s podaljševanjem obsega terminov.

Delo v podjetju Tuš, anonimno - Za sestavljanje Wolt naročil blagajničarka ne dobi nobenega dodatka, čeprav predstavljajo dodatno obremenitev in močno povečujejo intenzivnost dela.

Delo v podjetju Spar, Damjana Ajd - Tretji vidik intenziviranja dela je tako večopravilnost – menjavanje delovnih mest. To pa za podjetje pomeni, da ne potrebujemo novega zaposlenega.

Delo v podjetju Spar, Katja Šalamun - Intenzivnost dela se je v našem Sparu Supernova Maribor zelo povečala. Razlog za to pa je, da se je močno zmanjšalo število delavcev in močno povečalo število strank.

Delo v domu starejših občanov, anonimno - Vsega tega ni mogoče narediti v osemurnem delavniku. Zato si vržen v kolesje nadur, ki si si jih sposoben celo sam brisati. Se odrekati dopustu in pustiti, da dopust propade.

PDF: broj.pdf ; PDF za print: Razredni Broj 01 print01.pdf

Prvo številko časopisa Razredni broj so pripravili:

Izdajatelj: Center za družbeno raziskovanje (CEDRA)

Urejanje: Aleš Rojc, Živa Šketa in Marja Zakelšek

Lektura: Blaž Gselman in Matevž Hrženjak

Oblikovanje: Žiga Artnak

več v Razredni broj (SLO)