Mednarodno srečanje mreže sindikalistk in organizatorjev Uni Commerce Lidl

20. september 2023 – Ljubljana, Slovenija (Uni Global)

CEDRA

Z mednarodno delavsko solidarnostjo za boljšo družbo!

V sredo, 20. septembra, bo Sindikat delavcev trgovine Slovenije, znotraj njega Sindikat Lidl in Center za družbeno raziskovanje (CEDRA), gostil pomembno celodnevno mednarodno srečanje mreže sindikalistk in organizatorjev UNI Commerce Lidl. V Ljubljano prihajajo izkušene sindikalistke in sindikalisti iz več kot 13 držav, ki organizirajo delavke in delavce Lidla. Na srečanju pa se jim bodo pridružili tudi naši domači sindikalisti iz sindikatov Lidl, Tuš, Spar, Ikea, Zasuk ter organizatorji UNI Global/UNI Commerce: Onur Bakir (koordinator, UNI Commerce), Adrian Durtschi (vodja UNI Score, UNI Global Union), Annika Flaten (direktorica UNI Europa Commerce), Ben Egan (organizacijski direktor UNI Europa) in Jesse Wilderman (organizacijski direktor UNI Global).

Na srečanju bomo oblikovali skupno mednarodno strategijo ne le za delavski boj v Lidlu, temveč za širšo družbeno preobrazbo! Lidl je ena od multinacionalnih diskontnih verig, ki z agresivnim poslovnim modelom prevzema vse večji tržni delež v maloprodaji. To ji daje ogromno moč, ki jo izrablja za kovanje novih in novih dobičkov na račun podplačane in izmučene delovne sile tako pri dobaviteljih kot v lastnih poslovalnicah. Hkrati Lidl ostaja izrazito sovražno nastrojen do sindikalnega organiziranja in spodkopava delavske standarde. Izmenjava izkušenj in znanj o uporabi različnih orodij in taktik, s katerimi lahko delujejo v sindikate organizirani delavke in delavci Lidla, bo zato ključnega pomena. Tako se bodo lahko učinkoviteje soočili s številnimi problemi, ki so neločljiv del Lidlovega poslovnega modela: previsoka storilnost, previsoke obremenitve, premajhno število zaposlenih in posledično številne zdravstvene težave. Skratka, Lidl kuje dobičke na račun delavk in okolja. Slovenska delegacija bo še posebej izpostavila pomen boja za krajši delovnik in razredno solidarnost z vsemi delavkami in delavci v boju za kvalitetne in vsem dostopne javne storitve, ki so temelj kvalitetnega življenja vseh delavk in delavcev. Delavke Lidla opravljamo poleg težavnega dela v podjetju tudi gospodinjsko delo doma. Zato vsakič znova poudarjamo pomen boja za javne storitve in več prostega časa. Naj bo to srečanje spodbuda delavskemu in feminističnemu boju za boljšo, ljudem in okolju prijaznejšo družbo.

Zainteresirani, ki bi želeli sodelovati na dogodku ali se priključiti aktivnostom kasneje, nam pišite na: info@cedra.si

Zagotovljeno bo tolmačenje v angleščini, francoščini, španščini, italijanščini, slovenščini, hrvaščini, finščini in slovaščini.

Dnevni red:

08.30–09.00: Registracija

09.00–09.15: Predstavitev udeležencev

09.15–09.45: Nagovori

  • Adrian Durtschi, vodja UNI Score, UNI Global Union
  • Annika Flaten, direktorica, UNI Europa Commerce
  • Ladi Rožič, generalni sekretar SDTS (Sindikat delavcev trgovine Slovenije)

09.45–10.00: 10 ključnih dejstev o Lidlu

  • Onur Bakir, koordinator, UNI Commerce

10.00–11.00: Poročila iz posameznih držav (I)

11.00–11.15: Odmor za kavo

11.15–12.30: Poročila iz posameznih držav (II)

12.30–13.30: Odmor za kosilo

13.30–15.00: Trening organiziranja delavstva (I)

  • Ben Egan, organizacijski direktor, UNI Europa

15.00–15–15: Odmor za kavo

15.15–16.15: Trening organiziranja delavstva (II)

  • Ben Egan, organizacijski direktor, UNI Europa

16.15–16.30: Lidl: pregled, izzivi in priložnosti

  • Onur Bakir, koordinator, UNI Commerce

16.30–17.00: Razprava o Akcijskem načrtu za 2023–2024 in zaključne besede

več v Mednarodno sodelovanje