Izjava na protestu: Boj delavk in delavcev Doma upokojencev Kranj dviga upanje na boljšo prihodnost

CEDRA

Ta protest ni pomemben samo za zaposlene v Domu upokojencev, ampak za celotno delavstvo. Brez domov za starejše, ki so profesionalizirale skrbstveno delo, bi velik del skrbi za starejše morale opraviti ženske, kot je to bilo v preteklosti.

Delavke in delavci v domovih za ostarele vsak dan garajo za vse nas. Delo je naporno, slabo plačano in poteka v več izmenah, tudi za konec tedna in med prazniki. Je tudi čustveno zahtevno. Standardi in normativi so še vedno iz leta 1982. Razmere so težke, skrbstvenih delavk in delavcev je veliko premalo. Marsikdo niti ne zdrži več.

V takih pogojih bi marsikdo sklonil glavo in upal, da čimprej mine. Brez boja ni mogoče zdržati v takih pogojih. Nataša in Eva sta s podporo sodelavk opozarjali na kršitve in probleme. Vse zato, da se izboljšajo pogoji za zaposlene, za oskrbovance in ne za lastno korist.

Zadnja leta imamo visoko gospodarsko rast, zato se delavci počasi dvigajo in zahtevajo boljše pogoje. A šefi in vodstva podjetij bi radi še naprej delovno silo, ki je tiho in gara do onemoglosti. Zato skušajo v kali zatreti vsakega, ki opozori na probleme.

Direktorica, namesto da bi izboljševala standarde, plačuje za tožbe proti zaposlenim (4090€ stroškov za tožbe vredne 136€). Zatira najboljše delavke, ki so hkrati sindikalne zaupnice. Takšne direktorice in direktorji niso na položaju zaradi znanja in dobrega dela, ampak zaradi avtoritarnih in diktatorskih praks.

Dom upokojencev v Kranju ni osamljen primer. Marjana Mrak na Bledu, Mile Zukić v Zavarovalnici Triglav, Boštjan Račič celo na Inšpektoratu za delo. In še ogromno primerov, ki sploh ne pridejo v javnost. Javni zavodi ali zasebna podjetja. Šefi napadajo sindikaliste in sindikalistke, ki so borijo za delavsko stvar. Bomo to kar mirno gledali?

Kdo se bo še upal upreti? Zaščitimo eden drugega, moč delavcev je samo v kolektivu. Vsi za enega, eden za vse! Ne pristajajmo na delitve, ki nam jih vsiljujejo. Javni proti zasebnemu sektorju, prekarci proti redno zaposlenim, ena panoga proti drugi. Ne: skupaj, delavke in delavci, proti managarjem, kapitalu in državi.

Pravice niso podeljene, ampak izborjene. To je lekcija, ki je ne smemo pozabiti. V CEDRI, smo zato danes z vami. Podpiramo borbene delavke in delavce Doma upokojencev Kranj. Vemo, da lahko le kolektivna moč delavcev začne položaj vseh nas spreminjati na bolje.

Današnji protest dviga upanje vsem, ki so jih šefi skušali zatreti, vsem, ki se še ne upajo izpostaviti. Organizirajmo se, povežimo se – tako smo močnejši. Gradimo solidarnost. Potreben bo skupen nastop celotnega delavskega razreda.

Borbeno naprej!

več v Pozivi in izjave podpore