Izjava podpore

Podpora stavkajočim delavkam in delavcem zaposlenim v skrbstvenem in zdravstvenem sektorju.

RO CEDRA

V CEDRI skupaj z dijakinjami in dijaki mariborskih srednjih šol podpiramo današnjo stavko zaposlenih v skrbstvenem in zdravstvenem sektorju.

Delavke in delavci v domovih starejših občanov zaradi narave dela - skrbi za starejše - in dodatno zaradi epidemije virusa covid-19 le stežka aktivno stavkajo, zato jim danes solidarnostno izkazujemo podporo in opozarjamo na težke razmere, kadrovsko stisko in slabe delovne pogoje v VSEH domovih starejših občanov. Kljub izrazitemu pomanjkanju kadra ter zastarelim standardom in normativom, ki se kaže v vse večji izgorelosti, se delavke in delavci trudijo, da celostno poskrbijo za starejše. A v takšnih razmerah ne bo mogoče delati v nedogled! Tudi število starostnikov, ki potrebujejo bolj zahtevno oskrbo, se povečuje, zato potrebujemo odločne rešitve, ki bodo prinesle izboljšanje stanja v dolgotrajni oskrbi! Podpiramo zahteve za sprejem posodobljenih standardov in normativov, za višje plače delavk in delavcev - še posebej peric, čistilk, kuharic, strežnic, bolničark, ki ob začetnih plačah, ki so nižje od minimalne, opravljajo izjemno zahtevna dela.

Z današnjo akcijo podpore želimo tudi opozoriti na postopno privatizacijo sektorja dolgotrajne oskrbe. Mest v javnih domovih starejših občanov primanjkuje, država pa, namesto da bi krepila javno mrežo domov, stisko rešuje tako, da podeljuje koncesije zasebnikom, ki na plečih starostnikov in delavcev kujejo visoke dobičke. Zaradi tega zahtevamo določitev sistemskega financiranja javne mreže storitev dolgotrajne oskrbe, da bodo dostopne vsem, ki jih potrebujejo.

Zavračamo stanje, v katerem starostniki zaradi nizkih pokojnin ostajajo doma, brez primerne oskrbe. Zavračamo stanje, da marsikdo odkloni možnost institucionalne oskrbe, ker se boji, da se bo država usedla na njegovo premoženje, ki bi ga rad zapustil svojim bližnjim. Zavračamo, da vsa oskrba ponovno pada na pleča žensk, ki morajo poleg rednih služb doma opravljati še dodatno skrbstveno službo.

Današnja stavka je dokaz, da si moramo kvaliteten in vsem dostopen javni sistem dolgotrajne oskrbe izboriti sami tj. povezani svojci, starostniki, delavke ter delavci skupaj z lokalno skupnostjo. Združenim v enotno fronto nam bo uspelo! Mi smo z vami!

Center za družbeno raziskovanje (CEDRA) skupaj z mariborskimi dijakinjami ter dijaki

O podpori pred Domom Danice Vogrinec so poročali tudi v Večeru.

več v Pozivi in izjave podpore