Javni zavodi niso fevdi ravnateljev – podpora sindikalistki Petri Koritnik

RO CEDRA

Sindikalno delo nikakor ni brez nevarnosti, kar je pretekli teden na lastni koži spoznala Petra Koritnik, vzgojiteljica v vrtcu Jarše v Ljubljani in sindikalna zaupnica SVIZ. 9. maja ji je v poznih večernih urah detektiv v imenu ravnateljice izročil odpoved delovnega razmerja zaradi “nasilja nad otroki, ogrožanja njihove varnosti in šikaniranja sodelavk”.

Da so te obtožbe le pretveza govori dejstvo, da so se vzgojiteljici v bran postavili starši in da je dosedanja ravnateljica, Diana Šumenjak, izgubila zaupanje sveta zavoda, ki ji ni potrdil novega mandata. Odpoved delovnega razmerja zaradi teh okoliščin prinaša tudi zastraševanje, ki se zaradi delavkinega položaja v sindikatu ne izrisuje le med ravnateljico vrtca in delavko, ampak tudi med zaposlovalcem in sindikatom.

Zaradi izpostavljenosti sindikalistk in sindikalistov takšnim in podobnim skrajnim pritiskom je medsebojna solidarnostna podpora članstva sindikata izrednega pomena. Takšnih primerov je bilo v zadnjem letu kar nekaj – spomnimo se le Infrastrukture Bled in Doma upokojencev Kranj. Zato je hitra in odločna podpora, ki jo je vodstvo SVIZ-a izrazilo svoji napadeni članici, nujna in zelo pozitivna poteza. Podpora drugih sindikatov, kot npr. Glosa, SDOS in Vir, pa dokazuje, da delavska solidarnost lahko preseže ločnice med različnimi sindikati, podjetji, panogami, dejavnostmi ter javnim in privatnim sektorjem.

Vodstva zavodov v javnem sektorju niso imuna pred zlorabo moči, ki jim jo ponuja njihov položaj. Nasprotno: namesto da bi delali za skupno dobro (kar je smisel javnega sektorja), zavod vodijo kot svoj fevd. Tako pogosto privilegirajo podpornike in sankcionirajo kritike njihovega delovanja. Med njih spada tudi Petra Koritnik, še posebej, ker se je kot sindikalna zaupnica zavzemala za delavsko stvar. Takšen boj lahko sindikalni zaupnik bije uspešno le takrat, ko ima v okviru sindikata, lokalne skupnosti in svojega kolektiva široko podporo.

V Centru za družbeno raziskovanje (Cedra) se pridružujemo podpori.

več v Pozivi in izjave podpore