Podpora referendumski pobudi “780 milijonov za blaginjo, ne orožje!”

RO CEDRA

V raziskovalnem odboru Centra za družbeno raziskovanje (CEDRA) podpiramo pobudo za razpis referenduma o Zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026.

Sprejem omenjenega zakona zelo jasno kaže na prevlado zasebnih, partikularnih interesov nad družbenimi potrebami. Pretežni delež predvidenih investicij gre namreč za nabavo opreme, ki ne bo namenjena teritorialni obrambi slovenskega ozemlja, pač pa ekspedicijskim operacijam v tujini. Delovni ljudje ne potrebujemo novih oklepnikov, temveč splošno dostopne, kvalitetne javne storitve. O tem nenazadnje priča tudi sedanja situacija v zvezi z epidemijo koronavirusa. Za zagotavljanje čisto osnovnih družbenih potreb nismo potrebovali oklepnih transporterjev za patruljiranje po tujem ozemlju, temveč v prvi vrsti, na žalost že precej shirani, javni zdravstveni sistem ter ostale javne storitve.

Navedeni zakon lahko razumemo kot še eno ofenzivo kapitala in njegovih političnih predstavnikov znotraj razrednega boja. Zdravstveni, izobraževalni, socialni in drugih javni sistemi so v največji meri financirani z davki, ki predstavljajo del presežne vrednosti, ki se ji lastniki kapitala vedno z veliko težavo odrečejo. Ko pa so v to vendarle prisiljeni, vseeno dosežejo, da se sredstva ne investirajo v dvig delavskih standardov, višanje plač, gradnjo domov za upokojence ali katere druge tovrstne ukrepe, temveč se dobršen del sredstev nameni za investicije, ki blagodejno vplivajo na mnoge frakcije kapitala pri nas in po svetu.

S tovrstnimi investicijami se utrjuje položaj Slovenske vojske kot pogodbene podizvajalke usihajočega, ameriškega imperija. Imperija, ki preko zveze Nato seje smrt in povzroča ekonomsko opustošenje znatnih predelov našega planeta. Zato je treba ob debati o 780 milijonih evrov za orožje, njuno nasloviti tudi vprašanje članstva Slovenije v tej, ne obrambni, temveč ravno nasprotno, agresivni in intervenistični napadalni prekoatlantski vojaški zvezi. Čas je, da se v javni razpravi ponovno odpre vprašanje smiselnosti članstva Republike Slovenije v zvezi NATO.

Pozivamo vas, da pobudo podpišete in k temu spodbudite tudi svoje sodelavke in sodelavce.

Povezava do spletne strani pobude za referendum: https://www.780milijonov.si/

več v Pozivi in izjave podpore