Zahtevamo takojšen preklic odpovedi Tjaši Kozole!

Raziskovalni odbor CEDRA

Tjaša Kozole, predsednica sindikata LIDL Slovenija (del Sindikata delavcev trgovine Slovenije – SDTS), poslovodja v prodajalni Lidl-a in mati samohranilka dveh otrok, je včeraj prejela vabilo na zagovor pred odpovedjo delovnega razmerja. Uprava ji očita nevestno opravljanje dolžnosti oziroma “hudo malomarnost”. Toda to je le izgovor.

Resnica je, da se je Lidl želi znebiti, saj se s svojim sindikalnim delovanjem, ob pomoči sodelavk in sodelavcev, upira kapitalističnemu izkoriščanju, ki je v omenjenem podjetju še posebej surovo. Uprava perverzno izrablja trenutno epidemijo koronavirusa, da bi postopek odpovedi izpeljala čim dlje od oči ostalih delavk in delavcev Lidla ter splošne javnosti. Po tem, ko so svoje delavke v preteklih dneh brez vsakršne zaščite neusmiljeno izpostavljali nevarnostim okužbe in tveganju prenašanja okužbe koronavirusa na ostale ljudi, skušajo krizno situacijo izkoristiti še za najbolj podel obračun z delavkami. Te so v času pandemije najbolj izpostavljene, saj so, poleg zdravstvenega osebja, v prvi liniji spopada z epidemijo koronavirusa. Hkrati ko odpuščajo predsednico sindikata, pa preko študentskega servisa iščejo, nove, prekarne in ubogljive delavce.

Sindikat je v zadnjih mesecih okrepil svoje aktivnosti in postal prepoznaven med delavkami in delavci. Članstvo iz tedna v teden raste. Tovrstno delavsko organiziranje je zmotilo vodstvo Lidla, saj bi močan sindikat lahko ogrozil njihov poslovni model, ki temelji na ekstremni storilnosti, s premalo zaposlenimi na izmeno. Vsakdo, ki je že kdaj obiskal Lidlovo diskontno prodajalno, ve, da je v izmenah izjemno malo prodajalk, dela pa izredno veliko. Slednje je delavke in delavce v Lidlovih diskontnih prodajalnah postavlja pred nerešljivo dilemo: bodisi poskusijo po najboljših močeh opraviti goro dela, ki jim je naložena, s čimer zaobidejo interna pravila, bodisi spoštujejo pravila, vendar v tem primeru ne morejo zadovoljivo opraviti svojega dela. Vse to jih postavlja v nemogoč položaj!

Delavke in delavci, ki se bojijo za svojo zaposlitev, navadno izberejo prvo možnost in kršijo pravila, da bi bilo delo opravljeno, pogosto celo na račun svojega zdravja, ki ga puščajo v podjetju. To pa pomeni, da so poslovodje vselej izročene upravi na milost in nemilost: če spoštujejo pravila, jih zlahka odpustijo zaradi neučinkovitosti in nesposobnosti; če skušajo opraviti naloženo delo, jim lahko očitajo malomarnost zaradi kršitve pravil. S temi očitki napadajo tudi Tjašo, ki se je obrnila proti “svetemu pravilu” podjetja – nobenega sindikata. V Lidlu dela že deset let in v vsem tem času je prejela opomin z očitanim manjšim, obstranskim prekrškom, odkar je ustanovila sindikat, pa je naenkrat uprava našla kup “nepravilnosti”.

Tjaša Kozole se je namreč odločila, da bo sodelavke organizirala in se poskusila upreti izjemnemu izkoriščanju in delovnim obremenitvam, ki delavkam lomijo hrbtenice. Uprava želi to preprečiti, pri čemer se pretvarja, da jo odpušča zaradi malomarnosti. Toda pravi razlog, da jo mečejo na cesto, je sindikat, ki se je postavil po robu diktatu kapitala. O tem pričajo tudi delavke Lidla, ki so jim poslovodje in področni vodje grozili zaradi članstva v sindikatu in jih prepričevali, naj ga zapustijo.

Nemška diskontna trgovska veriga LIDL je v svetu znana po izjemnem odporu do delavskega organiziranja (sindikatov). Toda v Sloveniji je sindikalno organiziranje uveljavljen standard, vpisan v Ustavo RS – kako si lahko neko nemško podjetje privošči odpuščati predstavnike delavcev v Sloveniji? Privošči si lahko samo, če mu to dovolimo.

Ko branimo Tjašo, ne branimo le sindikata LIDL Slovenija, temveč pravico do organiziranja vseh delovnih ljudi. In kar je trenutno, v času epidemije, najbolj pereče, branimo življenja mnogih, ki so dodatno izpostavljeni okužbi, bolezni in celo smrti zaradi nepremišljenega in neodgovornega ravnanja vodstva podjetja Lidl!

Zahtevamo takojšni preklic odpovedi delovnega razmerja Tjaši Kozole!

Podpiši peticijo in prispevaj svoj delež k obrambi svobodnega sindikalnega organiziranja!

Raziskovalni odbor CEDRA

sorodno

več v Pozivi in izjave podpore