Mednarodni trening organiziranja (Uni Global)

Poročilo

RO CEDRA

UNI Global Union je prepoznal potencial CEDRE in nas tako že pred časom povabil k sodelovanju pri organiziranju delavcev v Sloveniji. Tudi tokratnega izobraževanja Advance organising smo se kolektivno z veseljem udeležili.

Člani RO CEDRA smo se od 12. 2. do 19. 2. udeleževali sindikalno organizacijskega treninga, ki ga je prek spleta organiziral UNI Global Union. Trening je vodil Erkan Ersoy, sindikalni organizator z večletnimi izkušnjami na področju organiziranja, tako da praktičnih primerov ni manjkalo.

Poleg naše zasedbe, se je treninga udeležilo tudi kar nekaj tovariških organizacij iz celotne Evrope. Tovariši iz finskih sindikatov, iz Albanije (Organizata politike I), Hrvaške (Brid - Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) in Švice, pri katerih smo lahko videli nekatere podobnosti z našo situacijo, pa tudi specifike posameznih držav, predvsem kar se tiče sindikalne reprezentativnosti ter zakonskih regulativ. Izmenjavanje mednarodnih izkušenj je bilo zelo koristno.

Trening je bil organiziran kot serija praktičnih delavnic in teoretičnih predavanj s praktičnimi primeri (v prvem dnevu prvega dne smo se dotaknili vprašanja, zakaj potrebujemo organiziranje in kaj organiziranje sploh je - predvsem teoretski del, pomembnost izbire strategije ter taktike). Kasneje pa smo se lotili tudi bolj praktičnih problemov, kot so načini pristopa do delavcev, iskanje kontaktov, prepoznavanje težav na delovnem mestu, mapiranje delovnih mest ter organiziranje.

Naj opomnimo, da je šlo za trening organizacijskega modela sindikalnega organiziranja, ki pa je do neke mere antagonističen do t. i. servisnega modela, kajti pri organizacijskem modelu težave rešujejo delavci sami, s svojo močjo v organizaciji, pri servisnem modelu pa se naslanjajo na sindikalno birokracijo - predvsem zato ker delavci niso organizacijsko močni, s tem pa tudi slabijo svojo pogajalsko in borbeno moč. Organizacijski model je sicer le ena od metod, ki jih CEDRA uporablja pri svojem delu v maloprodaji, kjer organiziramo delavce v Lidlu, Tušu, Sparu. Prav tako pa smo aktivni na področju skrbstva in zdravstva, vzgoje in izobraževanja, ter med študenti s ciljem izgradnje socialistične politične sile. Pridobili smo nova znanja in izkušnje, ki nam bodo pri našem terenskem delu z delavci prišle več kot prav.

CEDRA že dlje časa sodeluje z UNI Global Union, mednarodnim sindikatom, ki predstavlja več kot 20 milijonov delavcev iz več kot 150 različnih držav. Trening, ki smo se ga tokrat udeležili, je le eden od številnih izobraževanj, namen pa ni le učenje tehnik in metod organiziranja, temveč predvsem izmenjava izkušenj iz strategij političnega organiziranja ter izgradnja mednarodne solidarnosti v delavskih bojih.

sorodno

več v Mednarodno sodelovanje