Organske intelektualke v prelomih tehnične sestave delovne sile

RO CEDRA

V raziskovalnem odboru Centra za družbeno raziskovanje smo pripravili drugega v seriji raziskovalnih zvezkov – analitskih besedil, ki se ukvarjajo s pogoji, v katerih se nahaja delavstvo, in obenem skušajo ponuditi premislek za njegovo politično organiziranje na razredni ravni.

Zvezek se posveča vprašanju, ali je mogoče locirati potencial za politično delo na ravni baze, torej med delavstvom v sferi neposredne produkcije? Naša hipoteza je, da se ta potencial odpira na ravni neskladja med različnimi tehničnimi sestavami delovne sile, ki jih zahteva kapital. Po predstavitvi zgodovinskega konteksta, v katerem se postavlja vprašanje po političnem delu na ravni baze v Sloveniji, obravnavamo koncept tehnične sestave delovne sile in potem razvijemo osnovno hipotezo zvezka. Sledita dve študiji primerov, ki služita ilustraciji osnovne hipoteze.

K branju raziskovalnega zvezka vabimo vse, ki vas zanima položaj delavskega razreda v Sloveniji, njegovo politično organiziranje in teoretski premisleki o sredstvih ter strategijah razrednega boja.

Celoten raziskovalni zvezek je dostopen na povezavi: CEDRA_Raziskovalni zvezek 1_WEB.pdf

več v Raziskovalni zvezki